ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

          «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑ, είναι το δικό μας Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η ίδρυσή του μας έκανε να νιώσουμε περήφανοι και να εκτιμήσουμε περισσότερο την ιστορία και τις τέχνες της φυλής μας. Είναι για μας ένας φάρος που δείχνει σε όλους ότι και εμείς οι Ρωμά έχουμε το δικό μας πολιτισμό. Οι χιλιάδες επισκέπτες του βλέπουν τον αγώνα που έκαναν οι πρόγονοί μας για να επιβιώσουν μέσα στο κρύο, τα χιόνια και τις βροχές. Τα καλάθια ‘’έθρεψαν’’ δεκάδες γενιές Ρωμά σε όλη τη Θράκη και σε όλη τη Χερσόνησο του Αίμου»

Αμέτο ΧΑΣΑΝ

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ΡΩΜ (του αρχαιότερου σωματείου μουσουλμάνων Ρωμά της Ελληνικής Θράκης)

———————————

          «Το πνεύμα των Ρωμά επιβιώνει και προβάλλεται μέσα στο Μουσείο. Τα εκθέματά του αποτυπώνουν την ιστορία και τον αγώνα επιβίωσης που έδωσαν και δίνουν οι Ρωμά. Καλώ όλη την κοινωνία να στηρίξει τους εναπομείναντες καλάθάδες, όχι μόνο στη Θράκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το κάθε καλάθι είναι ένα κομμάτι ιστορίας και ένα κομμάτι από την ψυχή μας. Οι γενιές μετά από εμάς θα θυμούνται για πάντα μια τέχνη πανάρχαια και μοναδική»

Μιφίτ ΑΧΜΕΤ (Άρχοντας)

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρωμά Θράκης και Διασποράς

———————————–

                                                                                                                                                          

«Το Μουσείο είναι η ιστορία μας. Αυτό που μας εκφράζει. Τη μοναδική καλαθοπλεκτική τέχνη των Ρωμά»

                         Φεριντούν ΑΜΕΤ

 Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κομοτηνής Ρομανέ

                                                                   ——————————-

          «Είμαι χαρούμενος. Είναι το Μουσείο των Ρωμά. Δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο Μουσείο. Πρέπει να το δουν όλοι, μικροί και μεγάλοι»

Σαλή ΡΑΧΗΜ

Πολιτιστικός Σύλλογος Η Φιλία των Ρωμά Πολυάνθου

 

                                     ————————–

        

  «Είναι μεγάλη έκπληξη. Χάρη στα καλάθια έζησαν χιλιάδες οικογένειες Ρωμά. Τώρα μπήκαν και στο Μουσείο. Μπράβο, συγχαρητήρια!»

Μουζαφέρ ΜΕΜΙΣΟΓΛΟΥ

Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσερού Ξάνθης ΡΟΜ

  

    ——————————–

         

           «Οι Ρωμά πρέπει να οργανωθούμε και να αγωνισθούμε για να λυθούν τα προβλήματά μας. Το Μουσείο βοηθάει πάρα πολύ στον αγώνα αυτό. Είμαι εντυπωσιασμένη. Στο Διδυμότειχο έχουμε ξεκινήσει. Συγχαρητήρια»

Ζεϊρά ΖΙΤΑΝΤΖΗ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμ περιοχής Διδυμοτείχου

  

———————————

          «Αυτό το Μουσείο είναι η ψυχή της φυλής μας. Η καλαθοπλεκτική είναι μία από τις τέχνες μας. Εμείς ακούσαμε από τους προγόνους μας ότι έφτιαχναν καλάθια από τα αρχαία χρόνια και ότι ήταν τεχνίτες ακόμα και στον Μέγα Αλέξανδρο. Οι Ρωμά που είχε μαζί του, πετάλωναν τα άλογα και κατασκεύαζαν τα ακόντια των Μακεδόνων»

Αχμέτ ΜΟΥΣΤΑΦΑ

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ΡΩΜ περιοχής Νέου Σιδηροχωρίου

 

        ——————————–

         

         «Χαιρετίζω το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά στην Ελλάδα. Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς. Οι Τσιγγάνοι της Μολδαβίας και όλου του κόσμου νιώθουν περήφανοι και μεγάλη χαρά από την ύπαρξη ενός τέτοιου Μουσείου. Είναι το σπίτι όλων μας»

Αρτούρ ΤΣΕΡΑΡΙ

Βαρόνος των Ρωμά της Μολδαβίας

 

                   ———————————-

         

«Το Μουσείο είναι πολύ ωραίο, το κάτι άλλο. Είμαι ενθουσιασμένος. Έχω προσωπικά βιώματα από την οικογένειά μου. Ο πεθερός μου ήταν καλαθοποιός»

Τζεμάλ ΧΟΥΣΕΙΝΟΓΛΟΥ

Πρόεδρος Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου ΡΩΜ Αλεξανδρούπολης