ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ!
                          Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός του Μουσείου
                                             Μαγικός κόσμος!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της συλλογής του «παγκοσμιοποιημένου» Μουσείου Καλαθοπλεκτικής. Στις προθήκες του συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί και εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, πολύ πιο πέρα από τα όρια τους ελληνικού πολιτισμού. Καλάθια  και πλεκτά σκεύη από περιοχές όπου λαοί δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό και μας κληροδότησαν διαχρονικά   με έργα της παν-ανθρώπινης ευρηματικότητας και της αισθητικής ευαισθησίας.

          1) Αραβικό ριπίδι (βεντάλια), για «αέρα», αλλά και όργανο για την απομάκρυνση των μυγών πάνω από τα   σκεύη με το φαγητό, από το σουλτανάτο του Ομάν και ειδικότερα από την περιοχή Σαλαλάχ.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σκούπα για μικρές επιφάνειες.
Ως σκούπα, διευρύνει τον καταπληκτικό κόσμο των σαρώθρων (σκουπών) που εκτίθενται στο Μουσείο, με   πολυάριθμες και συχνά αναπάντεχες πρακτικές και συμβολικές χρήσεις

2) Πλεκτός δίσκος από το Πακιστάν, με έγχρωμο διάκοσμο (διάμετρος 40 εκ. και ύψος 7εκ.), κατασκευασμένος   με την πανάρχαιη σπειροειδή πλέξη, που τη συναντούσαμε μέχρι τη δεκαετία του 1960/70 στα νησιά του Αιγαίου και   σήμερα στην Κύπρο (τσέστος).
Είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα από την πρωτεύουσα Καράτσι, όπου ταξίδεψε ο εκλεκτός φίλος του Μουσείου κ.   Παναγιώτης Δημητρόγλου (Βέροια).
Η απόκτησή του έγινε υπό την προστασία της πακιστανικής αστυνομίας, λόγω της δράσης των τζιχαντιστών. Άλλη   μια μικρή/αθέατη αλλά ενδιαφέρουσα σημείωση στο βιογραφικό του συγκεκριμένου εκθέματος. Ατέλειωτες οι   περιπέτειες και οι κίνδυνοι, που συνδέονται με την απόκτηση των καλαθιών.

     ====================================

                                                          17 Ιανουαρίου:

                                                        Μέγας Αντώνιος
                                             Προστάτης των Καλαθοπλεκτών

           Μέγας Αντώνιος, ο ασκητής της Αιγύπτου και θεμελιωτής του μοναχικού βίου στην Ανατολή. Στη Δυτική παράδοση   είναι προστάτης και των καλαθοπλεκτών. Στην έρημο όπου ασκήτεψε όλοι γνώριζαν την πλοκή πλεκτών σκευών,   κυρίως από φύλλα φοίνικα. Προφανώς έπλεκε και ο ίδιος.
Στο βίο του μαρτυρείται ότι κοιμόταν πάνω σε παλιά πλεκτή ψάθα.
Υποθέτω ότι είναι προστάτης  όχι μόνο των καλαθοπλεκτών αλλά και των καλαθο-συλλεκτών, όπως και του Μουσείου  Καλαθοπλεκτικής.

                                             Χρόνια Πολλά σε όλους τους καλαθοποιούς!

                                                ====================================  

                                                    ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 

                                                      αλλά, και, πλημμύρα!

 

Αφενός αγιάσθηκε το Μουσείο από τον π. Χρήστο Βακιρτζή λόγω της μεγάλης γιορτής των Θεοφανείων, αφετέρου τα ύδατα πλημμύρισαν μία από τις αποθήκες και χρειάστηκε επείγουσα μεταφορά τους αφού εκτέθηκαν για αρκετές   ώρες στον ήλιο.

 

 

Δυστυχώς, οι ιστορίες των καλαθιών δεν τελειώνουν με τις περιπετειώδεις -κάποιες φορές- συνθήκες συλλογής τους   στις βαλκανικές χώρες, αλλά συνεχίζονται και μετά. Ο εμπρησμός αποθήκης το 2013, κατέστρεψε σπουδαία και     μοναδικά εκθέματα. Όμως, το πνεύμα του νικητή περιβάλει όλα τα καλάθια και ο σημερινός αγιασμός μας εφοδιάζει   και με πνευματικές δυνάμεις!

====================================     

ΟΙ ΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Νύχτα, με τους «Φτωχούληδες του Θεού»

           Το σκηνικό: 26 Οκτωβρίου, βράδυ Πέμπτης, ώρα 9.00΄. Εκκίνηση από το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, για τον σκουπιδότοπο   του Θρυλορίου. Πυκνό σκοτάδι, το θερμόμετρο κατρακυλάει στους 10 βαθμούς. Μόνο ο αχνός ήχος κάποιου   ραδιοφώνου μαρτυρά την ύπαρξη ζωής εκεί κοντά. Φως πουθενά. Δεν ξέρεις που πατάς. Στο βάθος του ορίζοντα, η   αντανάκλαση στα  σύννεφα από τα φώτα της Κομοτηνής, και στο άλλο άκρο το αχνό φως από τις κολώνες φωτισμού   του Θρυλορίου, σε προσανατολίζουν κάπως μέσα στη νύχτα. Σε λίγο, όμως, σαν σε ταινία, όλα αλλάζουν. Η αλάνα   γεμίζει ζωή και φωνές. Από αυτοσχέδιες νάυλον παράγκες και καρότσες αυτοκινήτων ξεπετιούνται άνθρωποι προς το   μέρος μας. Η ρωμανί, αυτή η πανάρχαια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, σχίζει το σκοτάδι. «Έρχονται οι μπαλαμό»!  Έχουμε  περικυκλωθεί από δεκάδες παιδιά και μεγάλους. Το σκοτάδι κατακερματίζεται από τους πρώτους φακούς   και τους προβολείς ενός αυτοκινήτου.  Πλέον, τα πρόσωπα διακρίνονται. Ξέρουμε προς τα που να στρέψουμε το  κεφάλι όταν μιλάμε. Η δημόσια αναγγελία μου, ότι ο πολιτιστικός σύλλογος Θρυλορίου θα διανείμει 40 μερίδες φαγητό, ψωμί και τυρί, πυροδότησε . ασυγκράτητους πανηγυρισμούς στα μικρά παιδιά-μας αγκάλιαζαν με όλη τους τη δύναμη- και άπειρες ευχαριστίες από τους
μεγάλους. Η κινηματογραφική εξέλιξη του γεγονότος δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς: πόσα άραγε παιδάκια θα κοιμόντουσαν απόψε νηστικά; Μια χειρονομία έμπρακτης και όχι μόνο φιλολογικής αγάπης από τους «μπαλαμό/έ», προς αυτούς τους ταλαιπωρημένους και κυνηγημένους  ανά τους αιώνες νομάδες της γης και του μυαλού.

                                                                             ====================================     

                                   

                                         ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

                                             Αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον

Η ενσωμάτωση του κλάδου της Μουσειολογίας στα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων έχει αυξήσει κατακόρυφα το  επιστημονικό ενδιαφέρον για το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής, το οποίο αξιολογείται ως ιδιαίτερη περίπτωση προς   μελέτη. Πολλές πανεπιστημιακές εργασίες έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα και άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το   Μουσείο παρέχει πάντα κάθε δυνατή στήριξη στους ερευνητές. Προσφάτως, στα πλαίσια  Μεταπτυχιακού   Προγράμματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων, ολοκληρώθηκε άλλη μία διπλωματική εργασία, αυτή της κας   Χρυσούλας Χριστακοπούλου, με θέμα:Διοίκηση και Στρατηγική της Επικοινωνίας στα Μουσεία. Η περίπτωση του   Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας κας Όλγας Τσακηρίδη.

Παρόμοιες μελέτες βοηθούν σημαντικά στην εξέλιξη και στη βελτίωση του Μουσείου σε πολλά επίπεδα. Τα   συμπεράσματα και της εν λόγω διπλωματικής εργασίας είναι πολύ ενδιαφέροντα και αφού αξιολογηθούν θα ενσωματωθούν στην επικοινωνιακή στρατηγική του Μουσείου.

                                                                      =====================================     

 

                                              Οι «Φτωχούληδες του Θεού»

Ρατσισμός σε βάρος των Ρωμά

 Επί τρία συνεχή χρόνια κάθε φθινόπωρο,  20 -25 χριστιανοί Ρωμά (γονείς και παιδιά), έρχονται από τον Τύρναβο Λάρισας, στο Θρυλόριο,  για την περισυλλογή των βαμβακιών. Δουλεύουν ασταμάτητα  στα χωράφια, από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ. Ο πρόχειρος καταυλισμός τους

…φιλοξενείται στον σκουπιδότοπο, ένα χιλιόμετρο δυτικά του χωριού. Επί τρία συνεχή χρόνια δεν σημειώθηκε ούτε καταγγέλθηκε έστω ένα περιστατικό παράνομης πράξης σε οποιαδήποτε μορφή της. Όμως, ο ρατσισμός σε βάρος του διαφορετικού και των αδύναμων πλασμάτων του πλανήτη, είναι ακόμα βαθιά ριζωμένος σε μερίδα της κοινωνίας μας! Ενοχλήθηκαν και μόνο από την παρουσία των βασανισμένων από τη ζωή Ρωμά. Κατήγγειλαν, λοιπόν, επισήμως ότι, οι Ρωμά …καταπάτησαν δημόσιο χώρο, δηλαδή τον -σε αχρησία -σκουπιδότοπο! Και το πιο απίστευτο από όλα: ενοχλήθηκαν  επειδή οι Ρωμά, γεμίζουν λίγα δοχεία με νερό για να ξεδιψάσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους από τη δημόσιας χρήσης γεώτρηση (για τα ραντιστικά μηχανήματα), έξω από το Θρυλόριο!

Η αστυνομία επικαλούμενη τον νόμο, εμφανίστηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και τους διέταξε να “τα μαζέψουν και να φύγουν μέχρι το πρωϊ, διαφορετικά θα βεβαιωθούν για τον κάθε ένα χωριστά 300 ευρώ πρόστιμο. Το σενάριο να κυνηγιούνται από παντού και τα τελεσίγραφα του τύπου «να τα μαζέψετε και να φύγετε μέχρι το πρωί», έρχονται από το παρελθόν και είναι πολύ οικεία στην πρόσφατη ιστορία των Ρωμά της Ελλάδας. Ποιός νοιάζεται για το γεγονός ότι αν τώρα δεν δουλέψουν, θα πεινάσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους  όλο το χειμώνα; Ποιος νοιάζεται εάν ένα παιδάκι ψήνεται στον πυρετό στον καταυλισμό, επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν αντιβιοτικά από το φαρμακείο;

Πραγματοποίησα  εθνογραφική έρευνα στην συγκεκριμένη ομάδα και μπορώ να βεβαιώσω προσωπικά, ότι αποτελείται από ευγενέστατους ανθρώπους, με υπέροχα – πανέξυπνα παιδιά -αν και βουτηγμένα στη σκόνη και κατατσιμπημένα σε όλο τους το σώμα από τα αναρίθμητα κουνούπια του γειτονικού βάλτου. Αμέσως μετά το συμβάν,  βρέθηκα στον καταυλισμό τους , όπου εξεπλάγην από τη μεγαλόψυχη και στωϊκή υποταγή στη μοίρα τους, αλλά και από το γεγονός ότι δεν είπαν έστω μία κακή κουβέντα για το Θρυλόριο ή την αστυνομία.

Δυστυχώς, η σε βάρος τους -ρατσιστικών κινήτρων -καταγγελία, δεν τιμά το Θρυλόριο, ένα οικισμό ποντίων  προσφύγων, με νωπή ιστορία κατατρεγμού και γενοκτονίας (μεταξύ των οποίων και συγγενικά μου πρόσωπα).

Αξίζουν συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό και πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου κα. Χρύσα Μαυρίδου, η οποία όταν αργά το βράδυ της γνωστοποίησα το θλιβερό συμβάν, μου είπε ότι θα κινητοποιήσει αμέσως τις γυναίκες του συλλόγου, για να φτιάξουν ποντιακά φαγητά και γλυκά τα οποία θα προσφέρουν στους ταλαίπωρους Ρωμά. Αυτή είναι η ευγένεια της ποντιακής ψυχής!

Σημειώνω ότι μεταξύ των Ρωμά, βρίσκεται και ένας ηλικιωμένος καλαθοπλέκτης, ο κυρ Αντώνης Μπαντής, τα καλάθια του οποίου θα κοσμούν στο εξής τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, ως φόρο τιμής στον ίδιο, στην ομάδα που εκπροσωπεί, αλλά και στην αξεπέραστη τέχνη του, με τη μοναδική χρήση του στριφτού καλαμιού, που όμοιά της δεν έχω συναντήσει πουθενά στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου. Ο κυρ Αντώνης, φορέας πολιτισμού, συνεχίζει αδιάλειπτα στον ταπεινό σκουπιδότοπο του Θρυλορίου, την πολλών αιώνων αυτοκρατορική βυζαντινή καλαθοπλεκτική παράδοση, τόσο του ελλαδικού όσο και  του μικρασιατικού χώρου. Το Μουσείο είναι πλέον πολύ «πλουσιότερο», και πάνω στα καλάθια του κυρ Αντώνη, οι επισκέπτες θα διακρίνουν  τα πονεμένα αποτυπώματα από τις ιστορίες  κατατρεγμού των Φτωχούληδων του Θεού.

 

======================================     

 

                                          ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

                                         Επίσκεψη του David Treloar

Συγκινητικές στιγμές  στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής από την επίσκεψη (15/7/2017) του 80χρονου David Treloar, γιού του αυστραλού  Ύπατου Αρμοστή των Προσφύγων της Κοινωνίας των Εθνών George Davine Treloar, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην ίδρυση του Θρυλορίου και στην ανακούφιση του πόνου των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Προς τιμήν του (από το επώνυμό του) ο οικισμός ονομάστηκε Θρυλόριο.

     Ο David Treloar μαζί με μέλη της οικογένειάς του, ταξίδεψε από την Αυστραλία, και βρίσκεται από χθες  στο Θρυλόριο για να συμμετάσχει στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός  Σύλλογος «Η Κερασούντα και το Γαρς», υπό την καθοδήγηση της προέδρου κ. Χρύσας Μαυρίδου.

Στο Μουσείο οι απόγονοι του George Davine Treloar ξεναγήθηκαν από τον ιδρυτή του Αντ. Λιάπη και δόθηκε, όπως  ήταν φυσικό, έμφαση σε ποντιακά προσφυγικά καλάθια, της εποχής που ο πατέρας του τιμώμενου επισκέπτη,  βοήθησε  τους ποντίους πρόσφυγες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το καλάθι-βαλίτσα που μετέφερε το 1923 από την Τραπεζούντα μία προσφυγική οικογένεια. Ταξίδεψαν με πλοίο και με αυτό αποβιβάσθηκαν στον Πειραιά. Μετά από δεκαετίες το ιστορικό πλέον κειμήλιο του ελληνισμού εκτίθεται στο Μουσείο.

Ο κ. Λιάπης μεταξύ άλλων κλείνοντας την ξενάγηση, απευθύνθηκε στον κ. David Treloar: “Δυστυχώς ούτε ο πατέρας σας αλλά ούτε και οι δικοί μας πρόγονοι ζουν. Αυτό λοιπόν που μπορώ να κάνω σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά, ως απόγονος εκείνης της βασανισμένης γενιάς, είναι να εκφράσω  τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη (εκείνων και εμού προσωπικά) μέσω υμών, στον αποθανόντα πατέρα σας. Είναι μεγάλη τιμή η επίσκεψή σας στο Μουσείο. Σας ευχαριστώ θερμά”.

 

=======================================     

 

                                                       Σημαιοστολισμός

                             ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης Μαρτίου 1821

Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής συμμετέχοντας στον εορτασμό της εθνικής μας Παλιγγενεσίας, συμαιοστόλησε το μεγαλύτερο καπνοκάλαθο του

κόσμου, στον εξωτερικό του χώρο, ώστε να είναι ορατό σε κάθε επισκέπτη ή διερχόμενο. Στους επισκέπτες της 25ης Μαρτίου, δόθηκαν μικρά ελληνικά σημαιάκια καθώς και γευστικά τοπικά λουκούμια.

Η παράδοση του  στολισμού του Μουσείου ανάλογα με την επικαιρότητα, ξεκίνησε φέτος με τον ανοιξιάτικο στολισμό του Μαρτίου. Πολλές ιστορικές περίοδο, από την προϊστορία έως σήμερα, εκπροσωπούνται με κάποιο τρόπο ή αναφορά μέσα στο Μουσείο. Η περίοδος του 1821 δεν έχει ακόμα βρει το χώρο της, αλλά ήδη υπάρχει σχεδιασμός για την ανακατασκευή καλαθιού που εικονίζεται σε πίνακα που αναφέρεται στο 1821.

Γενικά, η περιήγηση στο Μουσείο είναι πέραν όλων των άλλων, μια γρήγορη μετάβαση σε πολιτισμούς και μεγάλα ιστορικά γεγονότα εξαιρετικά διδακτικά για τους μαθητές, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τους ενήλικες επισκέπτες, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο Βιβλίο Εντυπώσεων.

=======================================     

 

                                                                ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

                                                           Στολισμός για την 1η Μαρτίου

Συμμετέχοντας στην παράδοση της Θράκης, το μεγαλύτερο καπνοκάλαθο του κόσμου, διακοσμήθηκε με τα χρώματα και τις κλωστές του
 Μάρτη.  Όπως είναι γνωστό στη Θράκη την πρώτη κάθε Μάρτη, οι μανάδες έστριβαν κόκκινη και άσπρη κλωστή και  την φορούσαν σε μορφή βραχιολιού στα παιδιά τους, για να μην τους κάψει ο ήλιος του Μάρτη και μαυρίσουν. Σε  άλλες περιοχές της Χερσονήσου του Αίμου, με τα ίδια χρώματα και κλωστές δημιουργούν πολύ όμορφα στολίδια τα  οποία φέρνουν τύχη, προφυλάσσουν από το κακό κ.ά.

Στους πρώτους επισκέπτες της 1ης Μαρτίου μοιράστηκαν ‘‘μάρτηδες’’ (βραχιολάκια).

Το μεγαλύτερο καπνοκάλαθο ανάλογα με την εποχή και με σημαντικά γεγονότα της κάθε περιόδου θα φοράει τα γιορτινά του.

Την 25 Μαρτίου θα στολισθεί με τα εθνικά χρώματα, ενώ το Πάσχα θα έχει σχετικό διάκοσμο κλπ

=======================================

                                                                       Νέες Δημιουργίες

                                                              Πήλινες πλεκτές μικρογραφίες             

Νέα έργα μινιατούρες κοσμούν το Μουσείο. Μετά τις χειροποίητες κούκλες από καλαμποκόφυλλο, τα μαγικά αποτρεπτικά και τα κλουβιά    τζιτζικιών των αρχαίων Ελλήνων από καλάμι σταχυού, η ποικιλία των δημιουργιών του αναπτυσσόμενου  εργαστηρίου του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής, εμπλουτίστηκε με την πλοκή δεκάδων μινιμαλιστικών έργων τέχνης  από πηλό.

Ένας ολόκληρος κήπος πήλινων μικρογραφιών.

Καλαθάκια με ψωμιά, με μανιτάρια, με ανθισμένα λουλούδια, με πασχαλινά αυγά και τσουρέκια, πανέρια με  χερούλια, καλαθάκια με καπάκι κ.ά. συγκροτούν ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τμήμα της συλλογής. Κατασκευές των  οποίων η διάμετρος δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά, όσο περίπου και το ύψος τους.

Ακόμη και η σφραγίδα του Μουσείου από πηλό, δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση, θυμίζοντας αρχαίο ελληνικό νόμισμα.

     Ο πηλός ως υλικό πλοκής δίνει νέες δυνατότητες με θαυμάσιο αισθητικό αποτέλεσμα. Η δεξιοτεχνία της πλοκής  έχει βρει νέα διέξοδο.

Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες και πειράματα προκειμένου να επιλυθούν τεχνικά προβλήματα, πριν επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Άλλωστε, οι κυρίαρχες ανθρωπολογικές θεωρίες αναφέρουν ότι ο αρχέγονος άνθρωπος πρώτα ανακάλυψε την καλαθοπλεκτική και στη συνέχεια, μάλλον τυχαία, την ιδιότητα του πηλού να στερεοποιείται με το ψήσιμο.

Κάποιοι μακρινοί μας πρόγονοι έκαψαν τα πρώτα καλάθια για να ζεσταθούν, ώσπου ανακάλυψαν ότι υπολείμματα πηλού που υπήρχαν μέσα σε αυτά, μετά το σβήσιμο της φωτιάς είχαν στερεοποιηθεί.

Έτσι, ξεκίνησε η κατασκευή των πρώτων πήλινων αγγείων πάνω στη γη.

===========================================

                                               Πιο κοντά στην υπόλοιπη Ελλάδα

                                                 Πρόσβαση από ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

Η κατασκευή του νέου κόμβου/εξόδου της Εγνατίας οδού, προς Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής/χωριό Φύλακας, κατέστησε  το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής το πιο κοντινό και το πιο εύκολα προσβάσιμο Μουσείο της πόλης.

Έτσι, όσοι έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από το νομό Έβρου, έχουν την ευκαιρία με μία  μικρή παράκαμψη, σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από την Εγνατία να επισκεφθούν το Μουσείο, χωρίς να  χάσουν χρόνο, ακόμα και αν δεν έχουν πρόθεση να συνεχίσουν προς Κομοτηνή.

Μετά την έξοδο από την Εγνατία Οδό, δεν ακολουθούν τη στροφή προς Φύλακα, αλλά και ούτε και προς Βιομηχανική  Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.). Σε 1,5 χιλιόμετρο θα φθάσουν στον κεντρικό δρόμο του Θρυλορίου, όπου η πινακίδα του Μουσείου  (αριστερά) θα τους οδηγήσει στο Μουσείο.

                                                                                                                                          ===========================================

Εκδήλωση παρουσίασης περιοδικού:

“ΕΝΔΟΧΩΡΑ”

      Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, στις 7 το απόγευμα,  στο Εμπορικό
και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, παρουσίασε το 101ο  τεύχος του ιστορικού περιοδικού: “Ενδοχώρα”.

        Για το Μουσείο μίλησε ο ιδρυτής του Αντώνης Λιάπης, ενώ για το περιοδικό ο εκδότης του «Αντιφωνητή» Κώστας  Καραΐσκος και ο φιλόλογος Αθανάσιος Τσακνάκης. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης  Κουριαννίδης.

        Το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμεί φωτο με τις πανέμορφες κούκλες που κατασκευάζονται στο Μουσείο,  αποκλειστικά από φύλλα καλαμποκιού και “φούντα” καλαμποκιού. Στο ίδιο τεύχος υπάρχει αφιέρωμα στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής.

===========================================

                                                                Θρακιώτικη Ηθογραφία
                                                         
                                                                ” Χαρά της Δουκινιώς”
           Το 1940, παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το θεατρικό έργο του Μίλτη Παρασκευαϊδη ” Η Χαρά της Δουκινιώς”. Πρόκειται για
 ηθογραφία εποχής, η οποία είχε αποσπάσει τότε διθυραμβικές κριτικές.
                     Το ίδιο έργο “ανέβασε”  στις 26 Νοεμβρίου 2016 ο Σύλλογος Εβριτών νομού Ροδόπης. Το έργο παρουσιάστηκε  στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής με την υποστήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
                      Ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο καλάθι από τη συλλογή του Μουσείου (βλ. φωτο) κόσμησε τα όμορφα σκηνικά του  έργου.
               Καλάθια του Μουσείου έχουν στο παρελθόν αποτελέσει μέρος του σκηνικού θεατρικών παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, στην Κέρκυρα, στην Αθήνα κ.α.
                                                                                ===========================================

Ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης

κ. Μ. Μπόλαρηςστο Μουσείο

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης, συνοδευόμενος από τους δύο βουλευτές του νομού

  Ροδόπης κκ. Καραγιουσούφ Αϊχάν και Μουσταφά Μουσταφά, καθώς και από τον υπ. βουλευτή κ. Δημ. Χαρίτου,      επισκέφθηκαν στις 11/10/2016 το Μουσείο.

Στην λεπτομερή ξενάγηση ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να δει τα νέα εκθέματα και τη στενή σχέση που είχε      το καλάθι με τον αγροτικό κόσμο. Άλλωστε, η γεωργία δεν θα μπορούσε να έχει την εξέλιξη που γνώρισε στο    παρελθόν, χωρίς τα καλάθια, μέσα στα οποία μεταφέρονταν (και αποθηκεύονταν) πολλά προϊόντα.

Ο Υπουργός εκδήλωσε ενδιαφέρον για πολλά εκθέματα και εξέφρασε το θαυμασμό του.

Στο τέλος, του προσφέρθηκε ένα αυθεντικό καλάθι της Θράκης, όπως και αναμνηστικά στους βουλευτές του νομού.

Ο ίδιος σημείωσε στο βιβλίο εντυπώσεων «Η συλλογή των αριστουργημάτων της καλαθοπλεκτικής, ένα διαμάντι της Θράκης…».

 

===========================================

Μικρογραφία Αγίας Σοφίας

Mεγαλειώδη αποκαλυπτήρια

Εκπρόσωπος Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

 

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, παρουσία πλήθους κόσμου, δημοτικών και στρατιωτικών αρχών, πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή (στο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου) τα αποκαλυπτήρια της  αριστουργηματικής πλεκτής μικρογραφίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

      Κατασκευάσθηκε στη Ρωσία από ειδική ποικιλία ιτιάς, η οποία δεν φύεται στην Ελλάδα και η πλοκή της διήρκησε  12  μήνες. Αποτελεί έργο τέχνης πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Το μοναδικό έκθεμα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ενώ  χαιρετισμό και ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε ως  εκπρόσωπός του, ο αρχιεπίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου κ.κ. Βαρθολομαίος.

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια εψάλη από όλους τους παρευρισκομένους ο ύμνος «Τη Υπερμάχω Στρατηγό τα  νικητήρια…».

Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από εισηγήσεις των:

α) Κατσιμίγα Κωνσταντίνου, αρχιτέκτονα

β) Δρ. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη, εκπαιδευτικού

γ) Δρ. Αντώνη Λιάπη, ιδρυτή του Μουσείου

     Ο ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής, δήλωσε ότι με το έκθεμα αυτό η Θράκη γίνεται πλουσιότερη  πολιτισμικά  και ιστορικά.

Στη διάρκειά της, προβλήθηκε ντοκυμαντέρ  και ακούσθηκαν ύμνοι και τραγούδια για την Αγία Σοφία, από  επίλεκτη ομάδα με επικεφαλής τον δάσκαλο βυζαντινής μουσικής κ. Παρασκευαϊδη Σάββα.

Ποντιακά τραγούδια με σχετική θεματολογία ερμηνεύθηκαν από την ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, κα Ελένη  Αποστολίδου.

Ακολούθησε δεξίωση με επίλεκτα εδέσματα.

===========================================

Ήρθε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης

Το έκθεμα των εκθεμάτων!

Η αριστουργηματική πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, έφθασε στην Κομοτηνή. Ταυτόχρονα με την άφιξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (27.5.2016), έφθασε στην Ελλάδα από την Ρωσία και το αξεπέραστης ομορφιάς έργο Ρώσου καλλιτέχνη-καλαθοποιού, ο οποίος επί ένα χρόνο πάσχισε σωματικά, πνευματικά και ψυχικά για να αποδώσει το μεγαλείο του συμβόλου της Ορθοδοξίας. Ο καλλιτέχνης πριν ξεκινήσει έλαβε ευλογία από την ρωσική εκκλησία, προκειμένου να έχει τις πνευματικές δυνάμεις που απαιτήθηκαν. “Όσο κατασκεύαζα την Αγία Σοφία, τόσο αντιλαμβανόμουν το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της εκκλησίας των εκκλησιών”, δήλωσε.

Θυμίζουμε την παράδοση της Θράκης, για το πως χτίσθηκε η Αγία Σοφία, όπως τη διέσωσε ο Γεώργιος Βιζυηνός: Μια Κυριακή, ο Ιουστιανιανός, πήγε να κοινωνήσει, αλλά το αντίδωρο έπεσε  από το χέρι του Πατριάρχη. Αμέσως μία μέλισσα το άρπαξε και φτερούγισε μακρυά από το ανοιχτό παράθυρο. Ο αυτοκράτορας έδωσε διαταγή να ανοίξουν όλα τα μελίσσια της αυτοκρατορίας και να βρουν πάση θυσία το αντίδωρο. Όταν λοιπόν άνοιξαν ένα μελίσσι στη Θράκη, βρέθηκαν σε ένα μοναδικό θαύμα. Μέσα σε αυτό οι μέλισσες είχαν χτίσει τη μικρογραφία της Αγίας Σοφίας με όλες τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες: τον θόλο, τα καμπαναριά, τις κολώνες, ακόμη και την Αγία τράπεζα, πάνω στην οποία απέθεσαν το χαμένο αντίδωρο του αυτοκράτορα. Τότε, όλοι κατάλαβαν ότι το θαύμα έγινε και με βάση αυτό το σχέδιο χτίσθηκε η Αγία Σοφία.

Η Θράκη, είναι ο καταλληλότερος χώρος για να εκτεθεί η μικρογραφία της Αγίας Σοφίας.

Το αξεπέραστο έργο της παγκόσμιας καλαθοπλεκτικής, θα παρουσιασθεί σύντομα στο κοινό της Θράκης και της Ελλάδος, με τρόπο αρμόζοντα στο μέγα σύμβολο της Ορθοδοξίας.

=====================================

                                                     «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ»

Στο Μουσείο η Μαρία Εκμεκτσίογλου

               Το Μουσείο επισκέφθηκε η γνωστή μαγείρισσα από την τηλεοπτική σειρά του MEGA, Μαρία Εκμεκτσίογλου. Η επίσκεψη (3/5/2016) έγινε με αφορμή τη συγγραφή τουριστικού οδηγού στην τουρκική γλώσσα, από τις εκδόσεις Inkilap, για τη βόρειο Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. Ο οδηγός

 αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Τουρκία τον φετινό  Αύγουστο/Σεπτέμβριο.

Η κα Εκμεκτσίογλου εκφράστηκε με θαυμασμό για το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής και δήλωσε ότι θα το συμπεριλάβει  οπωσδήποτε στον τουριστικό οδηγό διότι οι Τούρκοι επισκέπτες, θα μπορούν να δουν ένα μοναδικό Μουσείο, που  όμοιό του δεν υπάρχει στην Τουρκία.

Η κα Εκμεκτσίογλου, παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας στο πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει δικό της εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη με την ονομασία ο Κήπος της Μαρίας, το οποίο η εφημερίδα  Χουριέτ συμπεριέλαβε μέσα στα 10 καλύτερα εστιατόρια της Τουρκίας.

=====================================

                                                     Σεμινάριο Καλαθοπλεκτικής 

                                                             στο Κ.Π.Ε.  Φιλίππων

                          Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων Καβάλας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολικού έτους 2015–2016,    υλοποίησε την Κυριακή 31/01/2016 στις εγκαταστάσεις του, μονοήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας  15  διδακτικών  ωρών με τίτλο: “Καλαθοπλεκτική, μια πανάρχαια τέχνη, από ένα ταπεινό υλικό ως εκπαιδευτικό  εργαλείο για περιβαλλοντική αγωγή και διαπολιτισμική εκπαίδευση”.

       Στο σεμινάριο παρουσίασαν εισηγήσεις τους ο εκπαιδευτικός Δρ, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος από την Ξάνθη και  ο ιδρυτής του Μουσείου  Καλαθοπλεκτικής Αντ. Λιάπης, από την Κομοτηνή.

       Στη συνέχεια, έγινε επίδειξη πλοκής παραδοσιακού καλαθιού της Θράκης, από συνεργάτη του Μουσείου  Καλαθοπλεκτικής.

       Συμμετείχαν πολλοί εκπαιδευτικοί. Όλοι οι συμμετέχοντες, 100 περίπου άτομα, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τη διαδικασία.

===========================================

                                                       Βούλγαροι ακαδημαϊκοί στο Μουσείο

                                                                       Εξαιρετικές εντυπώσεις

                        Στις 5.12.2015, ομάδα Βουλγάρων καθηγητών και συγγραφέων με επικεφαλής τον Στογιάν Ραϊτσέφσκι, μέλος της Ακαδημίας    Επιστημών της Βουλγαρίας, συνοδευόμενοι από καθηγητές και διδάσκοντες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου  Θράκης, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο.

                 Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα υφιστάμενα, αλλά και  εκθέματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

                        Ιδιαίτερη εντύπωση, μεταξύ άλλων προκάλεσε, η ανακατασκευή αρχαίων καλαθιών, όπως η θρακική  ασπίδα, αλλά και το καλάθι της Θεάς Δήμητρας από τοιχογραφία της Πομπηίας.

                         Μεταξύ των επισκεπτών ήταν η κα. Ελένα Αλέκοβα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σόφιας και  πολυβραβευμένη συγγραφέας, ο εκδότης Δημήτερ Δημητρώφ, ο δημοσιογράφος Γκιόργκι Κούλωφ κ.ά.

                           Πέραν της εξαιρετικής μεταφράσεως που πραγματοποίησε η κα Χριστίνα Μάρκου, στους υψηλούς επισκέπτες διανεμήθηκε και ο νεοεκτυπωθείς Μικρός Οδηγός του Μουσείου στην βουλγαρική γλώσσα.

                          Στο βιβλίο εντυπώσεων σημείωσαν ότι, αυτό που συνάντησαν, είναι μοναδικό και ξεπέρασε κάθε προσδοκία τους.

===========================================

                                                                   Η διάσωση μιας τέχνης

                                                           Σεμινάριο κατασκευής κούκλας

       Σεμινάριο κατασκευής κούκλας από φύλλα καλαμποκιού πραγματοποιήθηκε στο χώρο του  Μουσείου  Καλαθοπλεκτικής στις 31.10.2015 και 1.11.2015.  Καλαθοπλέκτρια, η οποία συνεχίζει την παράδοση που παρέλαβε  από τη γιαγιά της, δίδαξε  επί διήμερο την τέχνη,  σε μικρούς και μεγάλους φίλους του Μουσείου.

    H κατασκευή τους άρχισε πιθανότατα, από τον 17ο αι., σε διάφορες βαλκανικές χώρες.

  Κατασκεύαζονταν από γυναίκες εξαιρετικά ικανές στην πλέξη.

 

        Στους προηγούμενους αιώνες, όπως και άλλες παρόμοιες χειρο-κατασκευές, είχαν «μαγικές» ιδιότητες.

Συμβόλιζαν τη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και της γης. Έφερναν τύχη και θετική ενέργεια στο χώρο που τις  τοποθετούσαν.

Οι κούκλες από καλαμποκόφυλλο συμμετέχουν σε εκθέσεις παραδοσιακών κατασκευών σε πολλές χώρες του κόσμου.

===========================================

                                                                    Τρίγλωσσος Οδηγός

                                         Σημαντικό βοήθημα για τους ξένους επισκέπτες

Το Μουσείο προχώρησε στην έκδοση Oδηγού σε τρεις γλώσσες προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ξένοι επισκέπτες να ξεναγούνται στη γλώσσα τους.

Ειδικότερα, οι γλώσσες που επελέγησαν είναι των δύο όμορων κρατών, δηλ. της Βουλγαρίας και της Τουρκίας,  καθώς  και της αγγλικής ως διεθνούς.

Στον καλαίσθητο Οδηγό του Μουσείου περιλαμβάνονται δεκάδες αντιπροσωπευτικά καλάθια, τα οποία δίνουν  μια συνολική εικόνα της συλλογής.

Η φωτογραφία του κάθε εκθέματος συνοδεύεται από επεξηγηματικά σχόλια για το αντικείμενο, την ιστορία, τη χρήση του και άλλες κατατοπιστικές πληροφορίες

===========================================

                                                       Ο …Άγιος Γεώργιος στο Μουσείο!

                                                               Σπάνιο δείγμα λαϊκής τέχνης

      Ένα εξαίρετο δείγμα λαϊκής θρησκευτικής τέχνης έχει προσφάτως εμπλουτίσει τη συλλογή του Μουσείου. Πρόκειται για την ευρέως διαδεδομένη παράσταση του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σκοτώνει το δράκο, κατασκευασμένη εξολοκλήρου από καλαμποκόφυλλα.

    Για την υπέροχη στην απλότητα και στην ευαισθησία της κατασκευή  χρησιμοποιήθηκαν με εξαιρετικά ευφυή τρόπο ένας καρπός καλαμποκιού για το σώμα του αλόγου, ενώ για να αποδοθεί το φολιδωτό σώμα του δράκου, χρησιμοποιήθηκαν σπόρια καλοκυθιού.

Τα υλικά είναι 100% φυσικά και προέρχονται από τη θρακική γη της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Το εκπληκτικό έκθεμα θησαυρίσθηκε σε χωριό της Βουλγαρίας.

Η εικόνα είχε προηγουμένως παρουσιασθεί σε έκθεση λαϊκής τέχνης στην Σωζόπολη (βουλγαρικά Σοζοπόλ), όπου διαβιεί μία από τις τελευταίες ελληνικές κοινότητες του δυτικού Ευξείνου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα)

===========================================

                                                                   ” Η Καλαθοπλεκτική στον Πόντο”

                                                                               ομιλία στο Μουσείο    

                                       Πραγματοποιήθηκε στις 13.7.2015, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση αφιερωμένη στην Καλαθοπλεκτική του Πόντου. Ο ιδρυτής του Μουσείου,

 Αντώνης Λιάπης ανέδειξε για πρώτη φορά την άγνωστη, αλλά σπουδαία αυτή πτυχή του ποντιακού λαϊκού  πολιτισμού.

Το ποντιακό καλάθι υπηρέτησε για χιλιάδες χρόνια τους Έλληνες του Πόντου. Μετά, την καταστροφή, πολλές  εκατοντάδες πόντιοι καλαθοπλέκτες μετέφεραν την πανάρχαια τέχνη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου την  εξάσκησαν μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. Κύριο υλικό του ποντιακού καλαθιού είναι η ευρύτατα διαδεδομένη στον  Πόντο  όμορφη βέργα της αγριοφουντουκιάς.

       Μετά το πέρας της ομιλίας, η οποία συνοδεύθηκε από προβολή διαφανειών, ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο με έμφαση στα ποντιακά καλάθια.

===========================================

                                                                    Με τον Ρώσο Γενικό Πρόξενο                

                                                         Η παρουσίαση ενός μοναδικού εκθέματος

Ένας μοναδικής ομορφιάς καλλιτεχνικός θησαυρός κοσμεί πλέον το Μουσείο. Πρόκειται για πλεκτή μικρογραφία του καθεδρικού ναού της ρωσικής πόλης Σαράνσκ, αφιερωμένης στον Άγιο Θεόδωρο Ουσακώφ, προστάτη του Ρωσικού Ναυτικού και απελευθερωτή των Επτανήσων.

Υποδοχή του προξένου με ψωμί και αλάτι

Χάρη  στον Θ. Ουσακώφ δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος μετά το 1453, δηλ. η Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807).

Την τελετή της επίσημης παρουσίασης (6.6.2015) τίμησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέϊ Ποπώφ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο π. υπουργός και νυν βουλευτής Ροδόπης κ. Ευρ. Στυλιανίδης, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου. Παράλληλα, γιορτάσθηκε και η επέτειος των 70 χρόνων της νίκης των Ρώσων κατά της ναζιστικής Γερμανίας (1945).

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές.

Η υποδοχή του έγινε κατά το ρωσικό τυπικό, αφού τον υποδέχθηκαν δύο νέοι με παραδοσιακές στολές και του πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, ως ένδειξη καλωσορίσματος.

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε το έκθεμα, σκηνές από τη ζωή και το έργο του Θ. Ουσακώφ, ενώ προβλήθηκαν αποσπάσματα από την

Ξενάγηση

εντυπωσιακή παρέλαση της 9ης Μαίου 2015 στη Μόσχα. Ακούσθηκαν ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια (Καλίνκα, Κατιούσα κ.ά.) και οι εθνικοί ύμνοι Ρωσίας και Ελλάδας.

Ο Αντ. Λιάπης, είπε, μεταξύ άλλων:   Το έκθεμα που αποκτήθηκε από το Μουσείο και παρουσιάζουμε επίσημα απόψε, είναι πλεκτή μικρογραφία του καθεδρικού Ναού της πόλεως του Σαράνσκ στη Ρωσία, αφιερωμένης στον Άγιο Θεόδωρο Ουσακώφ.

 Πρόκειται για αριστούργημα πλεκτικής τέχνης.

               Δεν είναι όμως απλά έργο τεχνικής ή καλλιτεχνικής δεινότητας ενός ανθρώπου. Είναι πρώτα από όλα έργο πίστης, διότι όπως ο ίδιος ο δημιουργός του, είπε: πριν ξεκινήσει, προσευχήθηκε στον Θεό, για να του δώσει την έμπνευση, τη δύναμη και την ικανότητα να δημιουργήσει αυτό το αριστούργημα.

    Χρειάσθηκαν κοπιώδεις προσπάθειες και πειραματισμοί ενός ολόκληρου χρόνου, έως ότου ξεπερασθούν τεχνικές και μη, δυσκολίες, για να ολοκληρωθεί το υπέροχο έργο. 

            Είναι κατασκευασμένο από ξύλο ποικιλίας ιτιάς που φύεται στην Ρωσία. Το συγκεκριμένο έργο, διεύρυνε  απεριόριστα τους ορίζοντες, αυτού που μέχρι σήμερα αντιλαμβανόμαστε ως καλαθοπλεκτική τέχνη.

Και σε άλλο σημείο: Νομίζω ότι πλέον η πόλη Σαράνσκ και η Κομοτηνή, έχουν ένα ισχυρό καλλιτεχνικό, αλλά κυρίως  πνευματικό δεσμό. Η Κομοτηνή φιλοξενεί την μικρογραφία του καθεδρικού ναού του Σαράνσκ. Αυτό το αόρατο  πνευματικό νήμα που ενώνει τις δύο πόλεις, θα μπορούσε να γίνει η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν  παραπέρα σχέσεις κάθε μορφής, αλλά και μια αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Η ευγνωμοσύνη μας για το ρωσικό έθνος, και όχι μόνο για όσα πέτυχε στα ΕΠΤΑΝΗΣΑ, είναι μεγάλη…η ελπίδα στο ξανθό γένος θέρμαινε τις καρδιές των Ελλήνων σε όλη την  προεπαναστατική περίοδο.  Αλλά, και εδώ στον προσφυγικό ποντιακό οικισμό  Θρυλόριο, πολλοί από τους Ποντίους  κατοίκους, πριν και μετά την Ποντιακή Γενοκτονία, βρήκαν καταφύγιο στην ορθόδοξη αδελφή χώρα Ρωσία. Μία  τέτοια οικογένεια ήταν και των ιδιοκτητών αυτού του κτίσματος που σήμερα στεγάζει το Mουσείο Kαλαθοπλεκτικής,  της οικογένειας Μιχαήλ Ιορδανίδη,  οι οποίοι κατέφυγαν στη Ρωσία, στην περιοχή του Καρς και στη συνέχεια  έφτασαν στην Ελλάδα το 1922-23. 

Ο ιδρυτής του Μουσείου, Αντ. Λιάπης τίμησε τον Ρώσο Πρόξενο με αναμνηστική πλακέτα, υπό τη λάμψη  πυροτεχνημάτων. Ο Ρώσος πρόξενος χάρισε στο Μουσείο πίνακα αφιερωμένο στη Νίκη των Ρώσων κατά του  Ναζισμού.

Ακολούθησε δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, με μοναδικής έμπνευσης εδέσματα της Μαρίνας.

Ο Ρώσος Πρόξενος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε: ” έχω περιηγηθεί σε πολλές χώρες, αλλά δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο μουσείο. Είμαι εντυπωσιασμένος“. Στο βιβλίο εντυπώσεων έγραψε “...θαυμάζω την πρωτοτυπία και την ποικιλία των εκθεμάτων …άξιοι βαθιάς ευγνωμοσύνης οι δημιουργοί του…κάτω από την ευλογία του Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ” .                                                       

                                                          ===========================================

                                                                       Ο πρέσβυς της Αυστραλίας

                                                                        John Griffin στο Μουσείο                                                                           

Στις 3 Ιουνίου 2015, ο πρέσβυς της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. John Griffin, συνοδεύομενος από στελέχη της πρεσβείας, επισκέφθηκε το  Μουσείο. Όπως δήλωσε, ενθουσιάσθηκε από τον πλούτο των εκθεμάτων.

Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανακατασκευή αρχαίων καλαθιών, όπως του καλαθιού της θεάς Δήμητρας, το  οποίο απεικονίζεται σε τοιχογραφία της Πομπηίας, αλλά και της αρχαίας θρακικής ασπίδας κατασκευασμένης από  βέργες και δέρμα άγριων ζώων. Υποσχέθηκε ότι θα δωρίσει στο Μουσείο καλάθια από την Αυστραλία.

Στο τέλος της επίσκεψης έλαβε ως δώρο ένα “αποθέρι” παραδοσιακή κατασκευή από στάχυ και ένα αυθεντικό καλάθι  των Ρωμά.

 

                                                        =======================================

                                                                           Βυζαντινή Καλαθοπλεκτική

                                                                                Ημερίδα για το Βυζάντιο

Χειρόγραφο με καλάθια (Άγιον Όρος 13ος αι.)

Στην Ημερίδα που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή (24.1.2015) από την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών, με θέμα «Η Ροδόπη στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο», συμμετείχε με εισήγησή του ο ιδρυτής του Μουσείου Αντώνης Λιάπης (δρ. κοινωνιολογίας), με τίτλο «Προσεγγίσεις στη βυζαντινή καλαθοπλεκτική».

Παρουσιάσθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την καλαθοπλεκτική της βυζαντινής περιόδου, τις σχέσεις της με την αρχαία ελληνική, καθώς και τις σημερινές επιβιώσεις της στο χώρο της Θράκης.

Μετά την αποκάλυψη των ψηφιδωτών της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη Μαρώνεια (θέση Παληόχωρα), από την αρχαιολόγο κα Σοφία Δουκατά-Δεμερτζή, αποφασίσθηκε η ανακατασκευή βυζαντινού καλαθιού όπως εμφανίζεται στα ψηφιδωτά, το οποίο θα εκτεθεί ως μόνιμο έκθεμα στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής.

============================================

                                                                   Αφιέρωμα

                                           από τη μεγάλη τουρκική εφημερίδα SABAH

Εκτεταμένο αφιέρωμα στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής δημοσιεύθηκε στη μεγάλη τουρκική εφημερίδα SABAH, στην επαυξημένη κυριακάτικη έκδοση της 26.10.2014, μετά από επίσκεψη στην Κομοτηνή, του αρχισυντάκτη της κ. Κεμάλ Κιόκ. Το αφιέρωμα καταλαμβάνει μισή
 σελίδα και μεταφέρει τις εντυπώσεις του αρχισυντάκτη από την επίσκεψή του. Ο κ. Κιόκ δήλωσε ότι ήταν μεγάλη η  έκπληξή του και απρόσμενα πλούσιο το υλικό που αντίκρυσε. Κάποια καλάθια και ιδιαίτερα το καλάθι του  μεθυσμένου (ένα μεγάλο ανθεκτικό κοφίνι, κατασκευασμένο από σχίζες αγριοφουντουκιάς), του ξύπνησαν  παιδικές αναμνήσεις, όπως αυτή του παππού του,  τον οποίο θυμάται να τον μεταφέρει ένας αχθοφόρος μεθυσμένο  πάνω σε αυτό (μέσα στο καλάθι στην πλάτη του). Η εικόνα αυτή ήταν συνήθης στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη,  καθώς οι αχθοφόροι έσπευδαν έξω από τα καφενεία, περιμένοντας τους θαμώνες εκείνους οι οποίοι έχαναν τον  έλεγχο και μεθούσαν υπερβολικά…

Στο Βιβλίο Εντυπώσεων, έγραψε “…θεωρώ ότι αυτό το Μουσείο είναι ένα τριαντάφυλλο στον κήπο της ανθρωπότητας

Η έρευνα και η συλλογή σπάνιων καλαθιών συνεχίζεται στο Μουσείο με αμείωτους ρυθμούς. Πλούσιοι πολιτιστικοί θησαυροί όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των γειτονικών χωρών θησαυρίζονται στη συλλογή του. Για το σκοπό αυτό οργανώνονται ακατάπαυστα ερευνητικές αποστολές, κυρίως στις χώρες της Χερσονήτου του Αίμου.

============================================

                                              Το καλάθι του Καραμουρσέλ

                                            και ο σουλτάνος Αμπντουλασίζ 

                           Στα εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγεται πλέον το περίφημο στην Τουρκία καλάθι του Καραμουρσέλ, το οποίο προσέφεραν οι κάτοικοι της

Ο κ. Μεχμέτ Αλή Κοϊγκούν, με το καλάθι του Καραμουρσέλ

περιοχής, όταν ο σουλτάνος Αμπντουλασίζ (1861-1876) είχε επισκεφθεί κυνηγετικό περίπτερο στην περιοχή Χέρεκε (ελλ. Χάρακας). Το καλάθι φάνηκε μικρό στο σουλτάνο και διέταξε να φέρουν ένα αναλόγου μεγέθους ταψί για να αδειάσουν μέσα το περιεχόμενό του (κεράσια). Όμως το καλάθι αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο, μια και το ταψί που έφεραν δεν χώρεσε όλα τα κεράσια. Ο σουλτάνος απόρησε και είπε: μας ξεγέλασε το καλάθι του Καραμουρσέλ. Από τότε καθιερώθηκε σε όλη την Τουρκία, η φράση «Τί με πέρασες, για καλάθι του Καραμουρσέλ;».

Στο Καραμουρσέλ (ελλ. Πανάραιτος), μια πολύ όμορφη πόλη στα παράλια του Μαρμαρά, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε έναν εξαιρετικά δραστήριο και ρομαντικό εραστή της καλαθοπλεκτικής. Ο κ. Μεχμέτ Αλή Κοϊγκούν, δίνει τον τελευταίο αγώνα για την επιβίωση της καλαθοπλεκτικής ανάμεσα στην εισβολή του πλαστικού, των κινέζικων καλαθιών και της αδιαφορίας της κοινωνίας για τις παραδοσιακές τέχνες.

Ωφεληθήκαμε πολύ, από την επαφή και τη συζήτηση με αυτόν τον υπέροχο «φιλόσοφο των καλαθιών».

Η ερευνητική μας αποστολή προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Έτσι, παραχωρήθηκε συνέντευξη στον ανταποκριτή του πρακτορείου ANADOLU, κ.Melih Palas, ενώ σχετικά ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες  της Προποντίδας (Mavi Kocaeli, Beyaz Gazete, Haberler, Manset  Kocaeli κ.ά).

============================================

                                                 ”ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

                                             Ομιλία για την Καλαθοπλεκτική

         Εισήγηση με θέμα “Πολιτισμικές προσεγγίσεις της Καλαθοπλεκτικής“, ανέπτυξε ο Αντ. Λιάπης στην ημερίδα με Θέμα “Ο Πολιτισμός στο  Νομό Ροδόπης“, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού των Ελευθερίων της Κομοτηνής        (10.5.2014), από την Εταιρεία Παιδαγωγικών  Επιστημών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ν.  Παπανικολάου.

Στην εισήγηση αναπτύχθηκε η πολιτισμική πτυχή του καλαθιού, η συναισθηματική αξία που αποκτά για τον  καλαθοπλέκτη και η λειτουργικότητά του μέσα σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

       Το καλάθι “κουβαλά” επάνω του πλήθος κωδικοποιημένων πληροφοριών τόσο για την ομάδα που το κατασκεύασε όσο και για τον χρήστη του. Ακόμα,  το πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον επηρεάζουν το σχήμα και τον όγκο του.

         ============================================

                                     Επίσκεψη Σταύρου Θεοδωράκη

                             και της Ρώμισσας Μαρίας Δημητρίου

 Ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματός του, επισκέφθηκαν το Μουσείο την Κυριακή 27.4.2014.

Σταύρος Θεοδωράκης

Ο κ. Θεοδωράκης παρά το γεγονός ότι είχε στενά χρονικά περιθώρια, εκδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί το Μουσείο, όπου έμεινε εντυπωσιασμένος από την ποικιλία των εκθεμάτων.

      Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε στην πλεκτή βαλίτσα μέσα στην οποία μετέφερε οικογένεια Ποντίων προσωπικά είδη από την Τραπεζούντα στον Πειραιά το 1922, στον Ρώσο αγρότη με το θαυμάσιο πλεκτό σακίδιο από φλοιό σημύδας καθώς και στην ανακατασκευασμένη αρχαία Θρακική ασπίδα.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε ο κ. Θεοδωράκης για το σακίδιο του Ρώσου αγρότη, προκάλεσε το ενδιαφέρον και τα σχόλια των Μ.Μ.Ε. (ιστοσελίδα Newsbomb [ανάρτηση 28.4.14], εφημ. Κομοτηνής  ΧΡΟΝΟΣ [δημοσίευμα 29.4.14] κ.ά.)

Μαρία Δημητρίου

Εκτός από τον γνωστό ηθοποιό και υπ. ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ορφανό, τον συνόδευε και η  υπ. ευρωβουλευτής κα Μαρία Δημητρίου, Ρώμισσα από την Αγία Βαρβάρα, με πλούσια κοινωνική  και επιστημονική δράση στο χώρο των Ελλήνων Ρωμά. Η κα Δημητρίου δήλωσε ενθουσιασμένη  για το μοναδικό Μουσείο και εκφράσθηκε με πολύ θετικά λόγια.

Παρών, μεταξύ άλλων, ήταν και ανταποκριτής της  Deutsche Welle, ο οποίος μετά την  ξενάγηση δήλωσε ότι θα επισκεφθεί και πάλι το Μουσείο για επιτόπιο ρεπορτάζ.

 Ο κ. Θεοδωράκης έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων. «Όταν ξεχνάς το παρελθόν σου, δεν υπάρχει μέλλον. Μπράβο σας!»

============================================

            Επίσκεψη της «Πριγκίπισσας των Ρωμά»

                                           Χριστίνας Χαλιλοπούλου

Η κα Χριστίνα Χαλιλοπούλου με σπουδές νομικής στη Βρετανία (στο University Guildhall-City του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε ως αριστούχος) με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση, είναι μία γυναίκα για την οποία αισθάνονται περήφανοι όλοι οι Ρωμά της Ελλάδας.

Εγγονή του Κώστα Χαλιλόπουλου, ο οποίος έφερε επαξίως τον τιμητικό τίτλο του «Βασιλιά των  Τσιγγάνων της Ελλάδος», καθώς διακρίθηκε για την τεράστια προσφορά του στην ενσωμάτωση των Ελλήνων  Ρωμά στην κοινωνία και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Για τις παλιές γενιές των Ρωμά ήταν ένας  θρύλος.

Τα Μουσείο θεωρεί εξαιρετικά τιμητική την επίσκεψή της (25.4.2014), στη διάρκεια της οποίας η ίδια  έγινε κοινωνός μιας τέχνης που συντρόφεψε τους Ρωμά για πολλούς και δύσκολους αιώνες.

Συνοδευόταν από τον πατέρα της κ. Νίκο Χαλιλόπουλο, καθώς και από πολυμελή αντιπροσωπεία Ρωμά της βορείου Ελλάδος με επικεφαλής τον πρ. αντιδήμαρχο Σερρών κ. Ευάγγ. Σαντοριναίο.

Στην κα Χρ. Χαλιλοπούλου επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα και η έκδοση «Καλάθια και Καλαθάδες στη Χερσόνησο του Αίμου».

Στο βιβλίο εντυπώσεων, σημείωσε: «Ήταν μεγάλη χαρά η επίσκεψη στο Μουσείο. Νιώθω περήφανη που είμαι Ελληνίδα Τσιγγάνα και μέσα από την σπάνια έρευνά σας έμαθα για την παράδοσή μας, κομμάτι του Ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού. Συγχαρητήρια!!!».

 

============================================

 

Εκθέματα του Μουσείου σε Γερμανική  έκδοση

Ευρωπαϊκό Πανόραμα

       Ένα καταπληκτικό βιβλίο με εικόνες μικρογραφιών καλαθιών από Ευρωπαϊκές χώρες, κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γερμανία. Το βιβλίο ασχολείται μόνο με τα καλάθια που κρεμιούνται στην πλάτη.

          Στις σελίδες του παρελαύνουν πανέμορφα καλάθια από τη Γερμανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και φυσικά από την Ελλάδα (του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά).

              Αναφερόμαστε σε δύο σημαντικά εκθέματά μας, ένα από το το βόρειο Έβρο (καλάθι της πλάτης) και ένα από την πλούσια καλαθοπλεκτική παράδοση των Ποντίων, τα οποία εκπροσωπούν την Ελλάδα στο πανόραμα της Ευρωπαϊκής καλαθοπλεκτικής.

            Η συγκεκριμένη έκδοση επιβεβαιώνει τη σημασία του Μουσείου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες εκδόσεις στο παρελθόν.

          Πλέον, η συλλογή μας, συμπεριλαμβάνεται στη χορεία των σημαντικότερων συλλογών που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα πολυθεματικά μουσεία της Ευρώπης.

        Στις φωτογραφίες: το εξώφυλλο της Γερμανικής έκδοσης, καλάθι από το βόρειο Έβρο καθώς και σκίτσο από Πόντια γυναίκα, να κουβαλά στην πλάτη της καλάθι κατασκευασμένο από βέργες αγριο-φουντουκιάς, με τα σχόλια του Γερμανού εκδότη, μεταξύ των οποίων ότι η τέχνη αυτή των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου,  ανάγεται χρονικά στον 7ο αι. π.Χ.

============================================

Ο πρόεδρος του  “Δημιουργία, ξανά”

στο Μουσείο

Ο πρόεδρος του κόμματος “Δημιουργία, ξανά“, κ. Θάνος Τζήμερος, στα πλαίσια περιοδίας του στη Θράκη, επισκέφθηκε το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής (18.3.2014), συνοδευόμενος από μέλη του κόμματός του. Στη διάρκεια της ξενάγησης είχε την ευκαιρία να δει και νέα εκθέματα του μουσείου, τα οποία θησαυρίσθηκαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και από αλλού. Στον κ. Τζήμερο προσφέρθηκε αυθεντικό καλάθι των Ρωμά της Θράκης, ενώ σε όλους προσφέρθηκε και κομμάτι ξύλου από το Θεραπευτικό καλάθι των Ρωμά.

     Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την Θρακική ασπίδα (πέλτη), την οποία κατασκεύαζαν οι αρχαίοι Θράκες, από βέργες τις οποίες έπλεκαν και κάλυπταν από πάνω με δέρματα άγριων ζώων. Αντίγραφο τέτοιας ασπίδας εκτίθεται στο μουσείο, με την οποία και φωτογραφήθηκε ο κ. Τζήμερος (βλ. φωτο).

Στο βιβλίο Εντυπώσεων  σημείωσε “Μπράβο στην ανάδειξη του πλούτου της παράδοσης και της μετ΄ευτελείας φιλοκαλίας

============================================

Από την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Αφιέρωμα στο Μουσείο

          Αξιόλογη αναφορά στο Μουσείο καταχωρήθηκε στο ένθετο περιοδικό TRAVEL BOOK της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (9.11.2013).

          Το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής αναφέρεται μεταξύ των αξιολογότερων σημείων επίσκεψης της Θράκης. Ειδικότερα στη σελίδα 20, δημοσιεύεται φωτο από το μουσείο (βλ. δίπλα) και κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος Ηλέκτρα  Φατούρου, υπό τον τίτλο “Καλαθιών …άπαντα” αναφέρει: “Το μουσείο μετά από 18 χρόνια λειτουργίας αποτελεί  μια μοναδική αναφορά στην παγκόσμια καλαθοπλεκτική τέχνη…αποτυπώνονται οι παραδόσεις των λαών…Η  συνέχεια της καλαθοπλεκτικής παράδοσης από τη βυζαντινή εποχή έως τις μέρες μας, σε μια εξαιρετικά  ενδιαφέρουσα συλλογή-μελέτη στην παγκόσμια λαογραφία

          Η εφημ. ΕΘΝΟΣ στο ένθετο του Νοεμβρίου αναφέρεται στη Θράκη και ειδικά στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, χαρακτηρίζοντας δικαίως την περιοχή ως Μυστηριακή Θράκη.

============================================

Ομιλία από τον ιδρυτή του Μουσείου

Η Εξέλιξη της Καλαθοπλεκτικής

          Στα πλαίσια των εορτασμών για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε στις 16.5.2013, εκδήλωση στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής παρουσία φίλων και επισκεπτών. Ομιλητής ο κ. Αντ. Λιάπης (δρ. Κοινωνιολογίας) με θέμα: “Η Εξέλιξη της Καλαθοπλεκτικής από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα“. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο Κομοτηναίος καλλιτέχνης και ζωγράφος κ. Δημ. Γαρυφάλλου, για την πολυετή και αφιλοκερδή προσφορά του στο Μουσείο.  (στη φωτο: αριστερά ο ιδρυτής του Μουσείου  κ. Αντ. Λιάπης, στη μέση ο τιμώμενος κ. Δημ. Γαρυφάλλου και δεξιά η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής και πρόεδρος της ΔΕΚΕΠΑΚ κα Νατάσα Λιβεριάδου)

============================================

Επίσκεψη του Γάλλου Προξένου της Θεσσαλονίκης

κ. Christophe Le Rigoleur

          Ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, κ. Christophe Le Rigoleur,    συνοδευόμενος από τον Μορφωτικό ακόλουθο, επισκέφθηκαν το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, την Τρίτη 23 Απριλίου 2013.

       Οι δύο επισκέπτες ξεναγήθηκαν από   τους υπευθύνους σε όλη τη συλλογή. Τους έγινε γνωστό ότι στο  παρελθόν καλάθια του Μουσείου είχαν εκτεθεί και στη Γαλλία. Τους επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα, μεταξύ  των οποίων και αυθεντικά καλαθάκια των Ρωμά της Θράκης.

          Ο Γάλλος πρόξενος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, γνωρίζει άπταιστα τα ελληνικά, εξέφρασε το θαυμασμό του και ευχαρίστησε για την ξενάγηση

       ====================================================

   Τηλεοπτικά γυρίσματα με τη Μάγια Τσόκλη

για την εκπομπή “Ταξιδεύοντας”, της ΝΕΤ

          Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, γνωστή από τις εκπομπές της στην ΝΕΤ, επισκέφθηκε με το τηλεοπτικό της συνεργείο στις 27 Νοεμβρίου 2012, το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά. Τα γυρίσματα θα προβληθούν από τη ΝΕΤ.

Η Μάγια Τσόκλη συνομιλεί με επισκέπτες

Η Μάγια Τσόκλη μετά από την περιήγηση στο Μουσείο δήλωσε ότι είναι καταπληκτικό και πρωτότυπο.   Εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο των εκθεμάτων και από το μικρότερο καλάθι στον κόσμο.

Βλέποντας τη συλλογή σαρώθρων (σκουπών) που φιλοξενούνται σε ξεχωριστό τμήμα, υποσχέθηκε, να προσφέρει στο Μουσείο χειροποίητες σκούπες που συγκέντρωσε η ίδια από τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο.

Με την κίνησή της αυτή ενισχύει έμπρακτα την μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα προσπάθεια του και εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο τη συλλογή.

=======================================================

Η συγγραφέας  Helena Drysdale στο Μουσείο

       Στις 17.5.2012, επισκέφθηκε το Μουσείο η Αγγλίδα συγγραφέας και περιηγήτρια κα  Helena Drysdale. Η κα Drysdale έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το συγγραφικό της έργο, ενώ μεταξύ των βιβλίων  της ξεχωρίζει αυτό με τον τίτλο «Mother Tongues. Τravels through Tribal Europe» (2001).

Μας συγκίνησε ιδιαίτερα η αγάπη της για την Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι είναι εγγονή του φιλέλληνα Sir George  Ferguson Bowen, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της διοίκησης των Ιονίων Νήσων (1847-1857). Καρπός της σχέσης του  με την Ελλάδα ήταν τρία βιβλία που έγραψε την εποχή εκείνη:

  •  Ithaca 1850, (London, 1851) (Μεταφράστηκε στα Ελληνικά το 1859)
  •  Mount Athos, Thessaly and Epirus, (London, 1852)
  • Handbook for Travellers in Greece, (London, 1854)

Η κα Helena Drysdale, συνεχίζει επάξια την παράδοση του παππού της. Μας πληροφόρησε ότι το νέο της βιβλίο θα έχει σχέση με την Ελλάδα και στα πλαίσια της έρευνάς της επισκέφθηκε το Μουσείο. Εκφράστηκε με πολύ θερμά λόγια και στο βιβλίο Εντυπώσεων μεταξύ άλλων έγραψε: «Thank you for a great visit to this lovely museum…».

Τιμητική αναφορά στο Μουσείο

          Η διεθνής ακτινοβολία του Μουσείου και η πολιτισμική του βαρύτητα, έχει κατά καιρούς και με διαφορετικούς τρόπους επιβεβαιωθεί. Είναι πολλές οι αναφορές στο Μουσείο τόσο σε διεθνή συνέδρια τσιγγανολογίας, όσο σε περιοδικά και εφημερίδες.

          Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι στο βιβλίο του παγκοσμίου φήμης τσιγγανολόγου Donald Kenrick, με τίτλο «Historical Dictionaries of the Gypsies (Romanies)», υπάρχει αναφορά και στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής, γεγονός που μας προξένησε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

          Συγκεκριμένα, στη σελ. 102, γράφει «A positive note is the establishment of a museum of basket making in Thrace»

Επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών Διπλωματών στο Μουσείο

          Κλιμάκιο της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, αποτελούμενο από την πρόξενο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κα Marsha Lance, την αρμόδια της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα κα Vaida Vidugiris από την πρεσβεία των Αθηνών καθώς και τον κ. Πελαργίδη Γιώργο (προξενείο Θεσσαλονίκης), επισκέφθηκαν το Μουσείο στις 13.10.2011. Η επίσκεψη διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες και άφησε θαυμάσιες εντυπώσεις στους επισκέπτες.

Η κα Marsha Lance με επιστολή της προς το Μουσείο (1.11.2011), εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες για την φιλοξενία.

Στη φωτογραφία η κα πρόξενος ρίχνει τις ευχές της στο Καλάθι της Τύχης.

Στείλτε μας τη γνώμη σας!

          Η προσπάθεια βελτίωσης του Μουσείου είναι συνεχής και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις γνώμες και τις προτάσεις των επισκεπτών-φίλων. Κάθε σας σχόλιο εξετάζεται με προσοχή και μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι.

          Μη διστάσετε να μας στείλετε τις απόψεις σας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση romamuseum@yahoo.gr ή στην ταχυδρομική μας διεύθυνση:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑ

Τ. Θ. 1289 Οικισμός Θρυλόριο

691 00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ευχαριστούμε θερμά!