Σε όσα παιδιά ή μεγάλους, πάθαιναν απότομο νευρικό κλονισμό (σοκ) από κάποιο τρομακτικό γεγονός (ατύχημα, απειλή, συνάντηση με ξωτικό/φάντασμα κ.ά.) ή τους «έπιανε το κακό μάτι», παρασκεύαζαν ένα ρόφημα με τον παρακάτω τρόπο. Έκοβαν από το καλάθι του νοικοκυριού ένα κομματάκι (3 έως 5 εκ.) βέργα κόκκινης ιτιάς, το έβαζαν πάνω στη φωτιά και πριν αυτό καρβουνιάσει το έριχναν μέσα σε λίγο νερό (όσο ένα φλυτζάνι του καφέ). Μετά από λίγο έδιναν στον «άρρωστο» να πιεί τρεις γουλιές νερό.
Η προνοητική νοικοκυρά είχε πάντα ένα καλάθι το οποίο στην πλέξη του είχε (και) βέργες κόκκινης ιτιάς. Άλλοτε πάλι, μέσα ή πάνω στον κορμό του καλαθιού σφήνωνε μικρές βέργες ιτιάς, ώστε να τις έχει έτοιμες για την δύσκολη στιγμή. Το καλάθι με κάποιο «μαγικό» τρόπο ενίσχυε τις γνωστές από την αρχαία Ελλάδα ακόμη θεραπευτικές ιδιότητες (αντιπυρετικές κ.ά.) της ιτιάς.
Η θεραπευτική αυτή πρακτική έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα σε μερικές οικογένειες των Ρωμά της Θράκης (Δροσερό κ.α.). Και ενώ αρχικά θα νομίζαμε ότι πρόκειται για απλή δοξασία, στην πραγματικότητα η ιτιά είναι η βασική πηγή του σαλικυλικού οξέος, το οποίο ήταν ο πρόδρομος της φυσικής ασπιρίνης. Σαν αφέψημα βοηθάει στον πονοκέφαλο, τον πυρετό, τους ρευματισμούς κ.ά.
Ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να δει το Θεραπευτικό καλάθι και να προμηθευθεί (δωρεάν) ένα κομμάτι κόκκινης ιτιάς.