Η απόσταση του Μουσείου από το κέντρο της Κομοτηνής είναι 9 χλμ, αλλά η πρόσβαση είναι εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη (10 λεπτά με αυτοκίνητο), καθώς δεν υπάρχει καμία δαιδαλώδης διαδρομή, παρά μόνο δύο ευθείες για να φθάσει ο επισκέπτης μπροστά στο Μουσείο (βλ. Χάρτη Διαδρομή Κομοτηνή-Θρυλόριο). Δεν χρειάζεστε καμία βοήθεια (από ντόπιους, ταξιτζήδες ή περαστικούς), αλλά ακολουθώντας τις απλές οδηγίες μας, θα φθάσετε χωρίς την παραμικρή δυσκολία, στον ίδιο περίπου χρόνο, που θα χρειαζόσασταν εάν αναζητούσατε κάποιο άλλο μουσείο του κέντρου, σε οποιαδήποτε πόλη. Επιπλέον, εδώ θα κερδίσετε χρόνο, σε σχέση με το αστικό κέντρο, καθώς υπάρχει το πλεονέκτημα της ύπαρξης χώρου για δωρεάν στάθμευση μπροστά στο Μουσείο.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΟΧΗΜΑ
Ως σημείο εκκίνησης ορίζουμε το Δημαρχείο στο κέντρο της πόλης (κοντά στο κεντρικό Ηρώο/”σπαθί”), στην οδό Δημ. Μπλέτσα. Ακολουθούμε την οδό Δημ. Μπλέτσα (ανατολική κατεύθυνση), η οποία μετά από λίγο αλλάζει ονομασία σε Ι. Σισμάνογλου.
Στα 500 μέτρα αριστερά συναντάμε το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Συνεχίζουμε ευθεία. Στα 2,6 χλμ., συναντάμε τη διασταύρωση που οδηγεί δεξιά στην Εγνατία οδό για Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη. Δεν στρίβουμε, συνεχίζουμε πάντα ευθεία.
Στο 4,2 χλμ διασχίζουμε τον κεντρικό δρόμο του οικισμού Ροδίτης. Συνεχίζουμε πάντα ευθεία, ώσπου στα 7,7 χλμ. συναντάμε την διασταύρωση (με σηματοδότες), η οποία στα δεξιά οδηγεί στο Θρυλόριο και ίσια στη Βιομηχανική Περιοχή και στις Σάπες. Εδώ, στρίβουμε (δεξιά) για πρώτη φορά.
Συνεχίζουμε – ευθεία- και μετά από 1 χιλ. πάνω στον κεντρικό δρόμο του Θρυλορίου, συναντάμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου την πινακίδα του Μουσείου (βλ. Χάρτη Θρυλορίου). Σε εκείνο ακριβώς το σημείο στρίβουμε για δεύτερη φορά δεξιά, για να φθάσουμε στο Μουσείο.
Η απόσταση από εκεί, είναι περίπου 300 μέτρα. Ο δρόμος αρχικά είναι ελαφρά ανηφορικός ενώ στη συνέχεια κατηφορίζει, ώσπου στο τέρμα του και στα αριστερά μας θα συναντήσουμε το τελευταίο γωνιακό ισόγειο κτίσμα, το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ
Η πρόσβαση από την Εγνατία οδό για όσους έρχονται από τη Θεσσαλονίκη είναι ακόμη ευκολότερη, καθώς έχετε την δυνατότητα να μην μπείτε μέσα στην Κομοτηνή, αλλά να έρθετε κατευθείαν στο Μουσείο, κερδίζοντας σημαντικό χρόνο.
Ο επισκέπτης που πλησιάζει οδικώς την Κομοτηνή, δεν πρέπει να στρίψει στη δυτική (πρώτη) είσοδο τη πόλης, αλλά να συνεχίσει πάνω στην Εγνατία οδό, ώσπου μετά από 7 περίπου χλμ., να συναντήσει την ανατολική (δεύτερη) είσοδο της πόλης.
Εκεί, θα στρίψει δεξιά και θα βγεί από την Εγνατία. Στα 500 περίπου μέτρα θα συναντήσει τους πρώτους σηματοδότες (διασταύρωση). Ο δρόμος αριστερά οδηγεί στην Κομοτηνή (δεν τον ακολουθούμε) και στα δεξιά οδηγεί σε Σάπες και Βιομηχανική Περιοχή (τον ακολουθούμε). Στρίβουμε λοιπόν δεξιά και στα 1,2 χλμ. μπαίνουμε και διασχίζουμε (πάντα ευθεία) τον οικισμό Ροδίτη. Στα 3,5 χλμ., συναντάμε την διασταύρωση (με σηματοδότες), η οποία στα δεξιά οδηγεί στο Θρυλόριο. Εδώ, στρίβουμε δεξιά.
Συνεχίζουμε -πάντα ευθεία- και μετά από 1 χιλ. πάνω στον κεντρικό δρόμο του Θρυλορίου, συναντάμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου την πινακίδα του Μουσείου. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο στρίβουμε πάλι δεξιά, για να φθάσουμε στο Μουσείο.
Η απόσταση από εκεί, είναι περίπου 300 μέτρα και ο δρόμος αρχικά είναι ελαφρά ανηφορικός ενώ στη συνέχεια κατηφορίζει, ώσπου στο τέρμα του και στα αριστερά, θα συναντήσουμε το τελευταίο γωνιακό κτήριο, το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά.
Όσοι έρχονται στο Μουσείο από ανατολικά (από Αλεξανδρούπολη), μέσω Εγνατίας οδού, θα πρέπει να στρίψουν στην ανατολική (πρώτη) είσοδο για Κομοτηνή και αμέσως να ακολουθήσουν τις παραπάνω οδηγίες μας.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Θρυλόριο συνδέεται με συχνή αστική συγκοινωνία (σχεδόν κάθε μία ώρα) από τις 6.30΄ το πρωί μέχρι τις 8.00΄ το βράδυ, όλες τις ημέρες πλην της Κυριακής. Το αστικό λεωφορείο έχει αφετηρία στην οδό Σοφ. Κομνηνού 17, πολύ κοντά στο δυτικό άκρο της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής (απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων). Μετά την αφετηρία, κάνει μία στάση μπροστά στο νοσοκομείο της Κομοτηνής.
Η τιμή εισιτηρίου για απλή μετάβαση είναι 1,5 ευρώ (με δεδομένα Δεκεμβρίου 2011). Εισιτήριο μπορείτε να προμηθευθείτε από το γραφείο του Αστικού ΚΤΕΛ ή μέσα στο αστικό λεωφορείο. Το τηλέφωνο του γραφείου του Αστικού ΚΤΕΛ είναι 25310 31796.
Στο Θρυλόριο ζητείστε να αποβιβαστείτε στη δεύτερη στάση (Άγιος Ελευθέριος/Παιδικός Σταθμός). Από εκεί το μουσείο απέχει μόλις 3 λεπτά με τα πόδια. Φροντίστε εγκαίρως να έχετε πληροφορηθεί και τα αντίστροφα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων προς την Κομοτηνή, ώστε να αποφύγετε την περιττή αναμονή.
Για την επιστροφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια στάση ή εναλλακτικά την επόμενη (τρίτη), η οποία είναι πιο πέρα-πάλι επάνω στον κεντρικό δρόμο-αλλά είναι πιο κοντά στην πλατεία του Θρυλορίου (βλ. χάρτη Θρυλορίου).
Εάν υπάρχει χρονικό κενό, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε κάνοντας μια μικρή περιήγηση μέσα στο Θρυλόριο (βλ. Περιήγηση στο Θρυλόριο).
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΤΑΞΙ
Ταξί μπορείτε να βρείτε σε πιάτσες περιμετρικά της κεντρικής πλατείας ή να καλέσετε μέσω Ράδιο ταξί στο 25310 37777. Η απλή μετάβαση στο Θρυλόριο κοστίζει 13,10 ευρώ (όταν επιβιβαστείτε στην πιάτσα), ενώ υπάρχει επιβάρυνση 1,5 ευρώ, όταν τηλεφωνήσετε και έρθει στο σημείο που επιθυμείτε, δηλ. 14,60 ευρώ.
Προτείνουμε, πριν επιβιβαστείτε στο ταξί, να προσυμφωνήσετε το επίσημο κόστος (δηλ. 13,10 ευρώ από την πιάτσα ή 14,60 ευρώ μέσω ραδιοταξί), ώστε να αποφύγετε τυχόν διαφωνίες (δεδομένα Δεκεμβρίου 2011).
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ (GPS)
Οι συντεταγμένες του Μουσείου, βάσει Google Earth (W.G.S.-84), είναι:
Βόρειο Πλάτος 41° 04’40.90΄΄
Ανατολικό Μήκος 25° 28΄46.90΄΄
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟΡΙΟ
Προτείνουμε στον επισκέπτη, εφόσον ο χρόνος του το επιτρέπει, να περιηγηθεί στον Ποντιακό οικισμό του Θρυλορίου.
Το Θρυλόριο βρίσκεται 9 χλμ. ΝΑ της Κομοτηνής, εφάπτεται στην Βιομηχανική Περιοχή και με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001, ο πληθυσμός του ήταν 629 κάτοικοι. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1923 από Πόντιους πρόσφυγες από το Καρς, την Κερασούντα, και άλλες περιοχές του ιστορικού Πόντου.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζουν, το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, πάνω στο οποίο έχουν χαραχθεί τα ονόματα έξι ηρώων του Θρυλορίου της περιόδου 1940-41 καθώς και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (κατασκευάστηκε το 1928), όπου φιλοξενούνται κειμήλια από τον Εύξεινο Πόντο, τα οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες.
Αξίζει να δει ο επισκέπτης μερικά από τα ελάχιστα διασωζόμενα μέχρι σήμερα σπίτια, κτισμένα από τους πρώτους Πόντιους πρόσφυγες καθώς και τις λιγοστές όμορφες αποθήκες, χτισμένες από κιτρινωπή πέτρα που εξορυσσόταν από 2 παλιά «ορυχεία» έξω από το χωριό.
Το πέτρινο κτήριο του δημοτικού σχολείου είναι όμορφο δείγμα αρχιτεκτονικής της μεταπολεμικής περιόδου (Ιούνιος 1950).
Στα καφενεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε καφέ και αναψυκτικά. Ακόμα μπορείτε θα βρείτε ταβέρνα, παντοπωλείο-οπωροπωλείο, φούρνο, καφετέρια, ψιλικατζίδικο και βενζινάδικα.
Κάθε χρόνο, στις 17 Ιουλίου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αφορμή την πανήγυρη του εξωκκλησιού της Αγίας Μαρίνας.